Nämä runebergin tortut on vähä etuajassa (tai oikeestaan nämä on vuoden myöhässä, kun vuosi sitten nuo oon tehny, mut empä oo kerenny tänne laittaa :D )  Tällä ohjeella oon tehny monena vuonna ja on ollu tykättyjä :) Ohje on Pirkasta.

 

 

Ohje on suoraa Pirkan sivuilta:

2 dl (n. 80g)   manteleita jauhettuna (itte jätin nämä pois ja laitoin keksinmuruja vähä enemmän)
2 dl (n. 110g)   keksinmuruja
200g   leivontamargariinia
2 dl   sokeria
2   kananmunaa
2 dl   vehnäjauhoja
1½ tl   leivinjauhetta

1 tl   jauhettua kardemummaa
3/4 dl   kevytkermaa
kiinteää vadelmahilloa

Kostutusliemi:

2dl   vettä
½dl sokeria
2-3rkl arrakkipunssia tai rommia tai
muutama tippa rommiaromia (itte olen laittanu manteliaromia)

Pinnalle kiinteää vadelmahilloa tai marmeladia

Tomusokerikuorrutus:

1dl tomusokeria
2tl vettä tai sitruunanmehua

 

1. Jauha mantelit ja keksit hienoksi monitoimikoneella. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa seos tasaiseksi kummankin lisäyksen jälkeen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan koneen käydessä puolella nopeudella. Lisää kardemumma, keksimurut ja mantelit taikinaan, lopuksi kerma. Sekoita hyvinsekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan.

2. Valitse mieluimmin ainakin 1/2 dl:n vetoisia, mahdollisimman jäykkiä ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia. Alumiinivuoat on syytä voidella sulalla rasvalla. Jätä vuoat hiukan vajaiksi ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Pane jokaiseen noin 1/2 tl kiinteää vadelmahilloa tai marmeladia. Lado vuoat pellille harvaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

3. Kiehauta vesi ja sulata siihen sokeri. Mausta alkoholilla tai aromilla ja taputtele liemi pullasudillaheti uunista oton jälkeen pariin kertaan tortun pintaan. Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna torttujen jäähtyä.

4. Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää sitruunanmehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Lusikoimassa muovipussin kulmaan. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa peittämättä ja tarjoa tortut hyvän kahvin kanssa